Το σώμα ενός παιδιού μεγαλώνει και αναπτύσσεται σε ένα πολύ γρήγορο ρυθμό και χρειάζεται μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή για να δώσουν καύσιμα σε αυτή τη διαδικασία. Το ιδανικό είναι να καταναλώνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά ορισμένες φορές τα μικρά τους σώματα απλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σωστά με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.
Σήμερα, θα εξετάσουμε τα 7 σημάδια για την παιδική τροφική δυσανεξία, έτσι ώστε να μπορέσετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας τρέφεται σωστά. Στην τελική, ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να κόψετε τυχαία κάποιες τροφικές ομάδες και να περιορίσετε τα θρεπτικά στοιχεία που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται το παιδί σας!
Τι είναι η παιδική τροφική δυσανεξία;
Ας το παραδεχτούμε – τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ επιλεκτικά όταν επιλέγουν το φαγητό τους. Όμως, το να γυρίζουν το κεφάλι από την άλλη ή το να φτύνουν το φαγητό, δεν τα κάνει να έχουν δυσανεξία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αγαπούν μια τροφή αλλά και πάλι να μην μπορούν να το ανεχτούν.
Η παιδική τροφική δυσανεξία είναι μια ιατρική πάθηση όπου ένα παιδί είναι ευαίσθητο σε ένα συστατικό, κάτι που το δυσκολεύει να χωνέψει τη συγκεκριμένη τροφή.

Είναι η τροφική δυσανεξία το ίδιο με την τροφική αλλεργία;
Όχι, αυτές είναι δύο διαφορετικές παθήσεις. Μια τροφική αλλεργία είναι μια σοβαρή και πιθανώς μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ακόμα και σε μικροσκοπικές ποσότητες μιας ουσίας. Ένα παράδειγμα θα ήταν μια αλλεργία στα φιστίκια.
Η τροφική δυσανεξία, από την άλλη, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Ένα παιδί πρέπει να έχει φάει μια σχετικά μεγάλη ποσότητα φαγητού για να έχει μια αντίδραση. Όμως, μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα και η αντίδραση μπορεί να καθυστερήσει πολλές ώρες και έτσι να είναι αρκετά δύσκολο να κάνετε μια σύνδεση!
Τα καλά νέα είναι ότι παρότι η παιδική τροφική δυσανεξία είναι δυσάρεστη, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή. Και πάλι, είναι σημαντικό να παρατηρείτε από κοντά το φαγητό που καταναλώνει το παιδί σας για να δείτε αν υπάρχουν συμπτώματα, προβλήματα, ή αλλαγές στην συμπεριφορά (όπως αναφέρονται παρακάτω), μπορεί να διαπιστώσετε ένα μοτίβο.
Οπότε, τι ακριβώς περιλαμβάνει το να “παρατηρήσετε από κοντά”;
Λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσετε αυτό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής. Καταγράψτε ό,τι τρώει και πίνει το παιδί σας. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως έναν διατροφικό ντετέκτιβ σε μια αποστολή να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει υγιεινά και να είναι δυνατό!

7 σημάδια για την παιδική τροφική δυσανεξία
1. Παλινδρόμηση και αναγούλα
Το φτύσιμο ή το να βγει λίγο γάλα μετά που θα φάει το μωρό σας είναι τελείως φυσιολογικό και ο λόγος που κανείς νέος γονιός δεν πάει πουθενά χωρίς μια σαλιάρα. Για ορισμένα μωρά, όμως, η αναγούλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική και να σχετίζεται με το κλάμα, το άγχος και ορισμένες φορές με την δυσκολία να πάρει βάρος.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο οξύ και το γάλα που βγαίνει από τον τροφικό σωλήνα ανάπτυξης, κάτι που είναι γνωστό ως παλινδρόμηση. Όμως έως και 40% των μωρών με σοβαρή παλινδρόμηση έχει βρεθεί ότι έχουν παιδική τροφική δυσανεξία στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα. Στην πραγματικότητα, το αγελαδινό γάλα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει την παλινδρόμηση χειρότερη (1).
Αν το παιδί σας υποφέρει, σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε. Μπορεί να λάβουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών από το αγελαδινό γάλα μέσα από το θηλασμό, οπότε ίσως αξίζει να βγάλετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας για να δείτε αν αυτό θα κάνει κάποια διαφορά. Για τα παιδιά που τρέφονται από το μπουκάλι, η φόρμουλα μπορεί να είναι ο ένοχος, οπότε μιλήστε στο γιατρό σας για μια υποαλλεργική εναλλακτική.
2. Αστεία κοιλίτσα
Το παιδί σας τρέχει στην τουαλέτα, κάνει διάρροια, πονάει η κοιλίτσα του, έχει πρήξιμο ή δυσκοίλια; Τα συμπτώματα που πολλοί από εμάς σχετίζουμε με το ευερέθιστο έντερο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τροφική δυσανεξία.
Μια έλλειψη στο ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, τη ζάχαρη στο γάλα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί έτσι, ή να το αναπτύξει παροδικά όταν γεμίσει η κοιλίτσα του. Όμως, δεν είναι η λακτόζη που μπορεί να ερεθίσει τα έντερα, η πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα έχει συνδεθεί με χρόνια δυσκοιλιότητα στα παιδιά, οπότε αν τα καθαρτικά δεν βοηθούν, δείτε το γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές (2).

3. Εξανθήματα
Ξέρατε ότι ένα από τα χημικά που ελέγχουν τις αλλεργικές αντιδράσεις του σώματός μας βρίσκεται στην πραγματικότητα στις τροφές που καταναλώνουμε;
Η ισταμίνη βρίσκεται στις πίκλες, το τυρί, το τόφου, τη σάλτσα σόγιας, τα επεξεργασμένα κρέατα και δυστυχώς στη σοκολάτα. Ορισμένοι από εμάς δεν έχουν την ικανότητα να τη διασπάσουν σωστά και μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ισταμίνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, εξανθήματα και κνίδωση.
Αν το μικρό σας είναι ευαίσθητο, μπορεί επίσης να έχει πονοκεφάλους, κοκκινίλες, χρόνιο πόνο στην κοιλιά και διάρροια (3). Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής και δείτε αν η δυσανεξία στην ισταμίνη προκαλεί στο παιδί σας προβλήματα υγείας.
4. Ρεψίματα και φούσκωμα
Το παιδί σας έχει… αέρια; Αν το παιδί σας πέρδεται, έχει φούσκωμα ή έχει γίνει μηχάνημα ρεψίματος, μπορεί να έχει κάποια υποκείμενη δυσανεξία. Η ευαισθησία στο σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, την αμίνη μπορούν να κάνουν το παιδί σας ευαίσθητο στο φούσκωμα.
Ακόμη, τα προβλήματα με την απορρόφηση της φρουκτόζης (η ζάχαρη στα φρούτα, οι χυμοί, η ζάχαρη και πολλά συσκευσμένα τρόφιμα) μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά, διάρροια, και πολλά αέρια. Όλα πρέπει να βγουν με κάποιο τρόπο!

5. Πονάει το κεφάλι μου
Οι πονοκέφαλοι και ημικρανίες μπορεί να είναι άσχημες για το παιδί σας και δυσάρεστες για εσάς ως γονείς, αφού νιώθετε αδύναμοι για να βοηθήσετε. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για συμβουλές αν το μικρό σας υποφέρει τακτικά. Και, ως συνήθως, κρατήστε ένα αρχείο από τυχόν τροφές που μπορεί να ενεργοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις.
Το φαγητό που περιέχει τα χημικά που ονομάζονται “αμίνες” μπορεί να είναι ένοχα για ορισμένα παιδιά. Όπως συμβαίνει με την ισταμίνη, δεν έχουμε όλοι την ικανότητα να διασπάσουμε αυτές τις ουσίες και μπορεί να ενεργοποιήσουν ορισμένα συμπτώματα. Οι τροφές που αναφέρουμε περιλαμβάνουν τους συνήθεις ενόχους, σοκολάτα και τυρί, αλλά και χοιρινό, εσπεριδοειδή φρούτα, κρεμμύδια, και καφεΐνη, τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανία στα ευαίσθητα παιδιά (4).
6. Κουρασμένοι συνέχεια
Αυτό είναι μάλλον το πιο μεγάλο στοιχείο για την παιδική τροφική δυσανεξία. Συνήθως είναι δεσμίδες από αγνή ενέργεια! Οπότε, αν το παιδί σας κουράζεται εύκολα και δεν έχει ενέργεια, τότε αυτό είναι λίγο ύποπτο, σωστά;
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ότι η ευαισθησία στη γλουτένη του σιταριού, τη σίκαλη και το κριθάρι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κόπωσης, θολό μυαλό και γενικά δυστροπία. Ορισμένοι ευαίσθητοι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν πόνο στην κοιλιά και διάρροια (5).
Αυτό δεν είναι το ίδιο με την κοιλιοκάκη, στην οποία η γλουτένη στην πραγματικότητα καταστρέφει την επένδυση του συκωτιού. Και δεν θα εμφανιστεί στις βιοψίες του συκωτιού ή σε εξετάσεις, οπότε μπορεί να είναι περίπλοκο στην ανίχνευση. Το ημερολόγιο τροφίμων είναι ο φίλος σας εδώ… συνομιλήστε με το γιατρό σας για την πιθανότητα να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας για μια δοκιμαστική περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τυχόν αλλαγές.

7. Προβλήματα συμπεριφοράς
Δυσκολεύεται το παιδί σας να συγκεντρωθεί; Είναι άτακτο στο σχολείο ή το σπίτι; Ο ρόλος της διατροφής στην διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) έχει προσελκύσει πολλές συζητήσεις και διαφωνίες.
Πολλές τροφές έχουν εμπλακεί, από εκείνες που περιέχουν σαλικυλικό όπως τα σταφύλια, τα μήλα και τα hot dogs για τεχνητές γεύσεις, ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά. Οι λιγότεροι ενημερωμένοι άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι αυτή είναι απλά μια δικαιολογία για την κακή συμπεριφορά.
Όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αφαίρεση κάποιων τροφών μπορεί να είναι ευεργετική για μερικά παιδιά (6), και μπορεί να προτιμάτε να δοκιμάσετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές για τα διεγερτικά φάρμακα. Όμως, τα διατροφικά μέτρα μπορεί να είναι περίπλοκο να υλοποιηθούν και δύσκολο για την οικογενειακή ζωή, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας ή τον παιδίατρό σας για συμβουλές.
Παιδική τροφική δυσανεξία και ζωντανές καλλιέργειες
Οι ζωντανές καλλιέργειες είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Δίνοντας στο παιδί σας ένα συμπλήρωμα ζωντανών καλλιεργειών όπως το 6 δις CFU ζωντανές καλλιέργειες για παιδιά, το παιδί σας μπορεί να αποκτήσει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
- Πεπτική υγεία
- Χαμηλότερη πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων
- Διαχείριση βάρους
- Ανάπτυξη εγκεφάλου
- Μείωση δερματικών προβλημάτων
- Βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη
- Μείωση τροφικής δυσανεξίας ακόμα και αλλεργίες
Όμως, δεν χρειάζεται να βασιστείτε στη γνώμη μας! Μπορείτε εδώ να διαβάσετε τι λένε οι πελάτες μας για τα προϊόντα μας που είναι φιλικά προς τα παιδιά.
Και αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τις ζωντανές καλλιέργειές μας για παιδιά, δείτε αυτό το άρθρο: Προβιοτικά για παιδιά: Ένας πλήρης οδηγός για γονείς, βασισμένος σε στοιχεία
Αναφορές:
1) Salvatore, Silvia, and Yvan Vandenplas. “Gastroesophageal reflux and cow milk allergy: is there a link?.” Pediatrics vol. 110,5 (2002): 972-84. doi:10.1542/peds.110.5.972
2) Farahmand, Fatemeh et al. “Cow’s Milk Allergy among Children with Gastroesophageal Reflux Disease.” Gut and liver vol. 5,3 (2011): 298-301. doi:10.5009/gnl.2011.5.3.298
3) Maintz, Laura, and Natalija Novak. “Histamine and histamine intolerance.” The American journal of clinical nutrition vol. 85,5 (2007): 1185-96.
doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
4) NHS website. “Migraine.” Nhs.Uk, 12 Aug. 2020, www.nhs.uk/conditions/migraine.
5) Catassi, Carlo et al. “Non-Celiac Gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders.” Nutrients vol. 5,10 3839-53. 26 Sep. 2013, doi:10.3390/nu5103839
6) Millichap, J Gordon, and Michelle M Yee. “The diet factor in attention-deficit/hyperactivity disorder.” Pediatrics vol. 129,2 (2012): 330-7. doi:10.1542/peds.2011-2199