Αφαιρέστε τη μαγιά με τη λίστα τροφών στην κάντιντα διατροφή

Γράφτηκε από Angie Arriesgado

Υπάρχουν πολλές διατροφές που είναι στη μόδα εκεί έξω, αλλά η κάντιντα διατροφή δεν είναι μία από αυτές. Όποιος έχει πέσει θύμα της καντιντίασης θα σας πει ότι αυτή η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την υπερανάπτυξη της Κάντιντας και ότι προσφέρει ανακούφιση από τα περισσότερα συμπτώματα. Αν είχατε ποτέ κάποια τέτοια λοίμωξη, θα ξέρετε ότι τα συμπτώματα είναι αφόρητα. Αυτή η διατροφή είναι όντως αρκετά περιοριστική, αλλά είναι ένα μικρό αντάλλαγμα δεδομένου ότι πρόκειται για την υγεία και την ευημερία σας. Οπότε, σήμερα, θα μιλήσουμε για την κάντιντα διατροφή και πως μπορεί να σας βοηθήσει να διώξετε αυτή την ενοχλητική μαγιά!

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η κάντιντα;

Η κάντιντα είναι ένα είδος μαγιάς (μύκητας) που ζει στο ανθρώπινο σώμα. Ευδοκιμεί στο δέρμα και σε θερμές και υγρές περιοχές όπως το στόμα, ο λαιμός, το έντερο και τα γεννητικά όργανα. Αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου μικροβιώματος, μια συλλογή μυκήτων, βακτηρίων, ιών και άλλων μικροβίων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα.

Το μυκητιακό γένος Κάντιντα περιλαμβάνει πάνω από 150 είδη, αλλά μόνο 5 είδη κρύβονται πίσω από το σοβαρό 90% των μολύνσεων! Αυτά τα είδη είναι τα Candida albicans, Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida parapsilosis, and Candida krusei (1). 

Ποιος είναι ο παράγοντας κινδύνου για μια λοίμωξη από Κάντιντα;

Σε γενικές γραμμές η Κάντιντα είναι αβλαβής αλλά μπορεί να γίνει παθογόνος όταν της επιτρέψουμε να αναπτυχθεί εκθετικά. Δείτε παρακάτω ορισμένους παράγοντες κινδύνου που θα σας κάνουν βασικό υποψήφιο για λοίμωξη από κάντιντα:

  • Η λήψη αντιβιοτικών. Αυτό σκοτώνει τα καλά βακτήρια που διατηρούν τα παθογόνα υπό έλεγχο, και έτσι προκαλείται ανισορροπία στο μικροβίωμα.
  • Μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένους υδατάνθρακες – με αυτό το είδος τροφών ευδοκιμεί η Κάντιντα!
  • Τα αυξημένα επίπεδα άγχους και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τους πληθυσμούς της Κάντιντα.
  • Τα άτομα με μη διαχειριζόμενο διαβήτη μπορούν επίσης να είναι επιρρεπή στην υπερανάπτυξη της Κάντιντα.
  • Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά αντισυλληπτικά που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του μικροβιώματος.
  • Οι έγκυες γυναίκες καθώς οι αλλαγές στις ορμόνες διαταράσσουν την ισορροπία στο pH του κόλπου.
  • Τα στενά εσώρουχα που παγιδεύουν τη θερμότητα και την υγρασία στην περιοχή εκεί χαμηλά.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης μπορεί να ξεκινήσουν ως ήπια και ενοχλητικά, όπως η κούραση, η κόπωση, τα αέρια, η δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστούν, τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε άφθες στο στόμα, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, πόνο στις αρθρώσεις και μυκητιακές λοιμώξεις στο δέρμα και τα νύχια (2).

Μπορείτε να θεραπεύσετε την καντιντίαση με την κάντιντα διατροφή;

Πέρα από τη λήψη αντιμυκητιακών, μια καλή προσέγγιση θα ήταν να κάνετε έναν καθαρισμό από την κάντιντα ή να ακολουθήσετε μια κάντιντα διατροφή. Σταματώντας την τροφοδοσία της, η μαγιά στο τέλος θα πεθάνει. Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα, αλλά είναι μια καλή αρχή. Ακόμη, θα μπορέσετε να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες παρενέργειες που έχουν τα αντιμυκητιακά όπως η φαγούρα, το κάψιμο, ο πόνος στο στομάχι, η διάρροια, τα εξανθήματα και άλλα (3)!

Επιπρόσθετα, μια αντι-κάντιντα διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης μιας λοίμωξης. Ορισμένοι μπορεί να πουν ότι είναι μια καλή ιδέα να συνεχίσετε την κάντιντα διατροφή ακόμα και όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος.

Λοιπόν, όπως θα δείτε παρακάτω στη λίστα των τροφών στην κάντιντα διατροφή, αυτή η διατροφή ενθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) όπως φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε το φαγητό που συνήθως οδηγεί σε αύξηση βάρους – ζάχαρη και υδατάνθρακες! Τα τρόφιμα χαμηλού GI προάγουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την καλύτερη υγεία και την απώλεια βάρους (4).

γράφημα για τη λίστα τροφίμων στην κάντιντα διατροφή

Λίστα τροφών στην κάντιντα διατροφή: Τι να ΦΑΤΕ για να απαλλαγείτε από τη μόλυνση της μαγιάς;

Η κάντιντα διατροφή προάγει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Εδώ θα βρείτε παραδείγματα τροφών που θα πρέπει να τρώτε σε αυτή τη διατροφή:

1) Φρούτα με μειωμένη ζάχαρη

Τα φρούτα είναι υγιεινά, αλλά σε ότι έχει να κάνει με το περιεχόμενό τους σε ζάχαρη, ορισμένα φρούτα περιέχουν περισσότερη από άλλα. Καθώς η ζάχαρη είναι τροφή για τη μαγιά, πρέπει να μείνετε μακριά από τα αγαπημένα σας φρούτα που είναι πλούσια σε ζάχαρη μέχρι να ελέγξετε την κατάστασή σας με την κάντιντα.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τη διαφορά στο περιεχόμενο σε ζάχαρη ανάμεσα στα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα. Όλες οι τιμές αναφέρονται σε μερίδες των 100 γρ. (5):

Φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη (ΚΑΛΑ)Φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη (ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ή ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ)
Αβοκάντο (0.7 γρ.)Σταφύλια (15.5 γρ.)
Λεμόνι (2.5 γρ.)Μάνγκο (14.8 γρ.)
Κράνμπερι (4.0 γρ.)Κεράσια (12.8 γρ.)
Ράσμπερι (4.4 γρ.)Μήλα (10.4 γρ.)
Φράουλες (4.9 γρ.)Πορτοκάλι (9.4 γρ.)
Καρπούζι (6.2 γρ.)Αχλάδι (9.2 γρ.)

2) Μη αμυλούχα λαχανικά

Το άμυλο αποτελείται από μόρια σακχάρου ενωμένα (6). Η κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες είναι ένα μεγάλο όχι στην κάντιντα διατροφή (θα αναφέρουμε περισσότερα για να αμυλούχα τρόφιμα στην επόμενη ενότητα). Δείτε ορισμένα παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών που πρέπει να καταναλώνετε ενώ ακολουθείτε αυτή τη διατροφή:

ΛαχανίδαΠράσινες λαχανίδεςΣέσκουλοΜποκ Τσόι
ΣπανάκιΜαρούλι άισμπεργκΡόκαΚάρδαμο
ΛάχανοΧόρτα παντζαριούΦύλλα MoringaMicrogreens
Μαρούλι ΡομάναΚουνουπίδιΜπρόκολοΛαχανάκια Βρυξελλών
ΜελιτζάναΚολοκύθιΝτομάταΑγκινάρα
ΓογγύλιαΠιπεριάΑγγούριΣπαράγγι

Τι συμβαίνει με τα μανιτάρια; Είναι μη αμυλούχα λαχανικά, σωστά;

Αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι είναι εντάξει να τα τρώτε, ενώ άλλοι λένε όχι επειδή τα μανιτάρια είναι, στην τελική, ένα είδος μύκητα. Όμως, σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, δεν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις ανθρώπινες λοιμώξεις από μύκητες και την κατανάλωση μανιταριών. Εφόσον διαχειρίζεστε και αποθηκεύετε σωστά τα μανιτάρια, αυτά θα είναι ασφαλή προς κατανάλωση (7).

3) Τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες

Η πρωτεΐνη τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές είναι εξαιρετική για τη κάντιντα διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το είδος τροφής έχει μηδέν έως λίγους υδατάνθρακες, ειδικά οι ζωτικής προέλευσης διατροφική πρωτεΐνη.

Πηγή πρωτεΐνηςΠαραδείγματα
Άπαχο κρέαςΧοιρινό, βοδινό, αρνί, μοσχάρι
ΠουλερικάΚοτόπουλο, πάπια, γαλοπούλα, χήνα, φασιανός
ΘαλασσινάΛιπαρά ψάρια, άπαχα ψάρια, γαρίδες, καβούρια, μύδια, στρείδια
ΓαλακτοκομικάΒούτυρο, γκι, γιαούρτι
ΑυγάΠαστεριωμένα αυγά, οργανικά αυγά, αυγά πλούσια σε ωμέγα-3
Ξηροί καρποίΑμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, μακαντέμια (αποφύγετε τα κάσιους και τα φυστίκια Αιγίνης καθώς είναι επιρρεπή στη μούχλα)
ΣπόροιΗλιόσποροι, τσία,, λινάρι, σουσάμι, σπόροι κολοκύθας

4) Προϊόντα ολική άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ελάχιστα επεξεργασμένοι κόκκοι που περιέχουν 3 μέρη – το πίτουρο, το σπόρο και το ενδοσπέρμιο. Παραδείγματα τροφών ολικής άλεσης μπορείτε να φάτε στην κάντιντα διατροφή είναι (8):

  • Καστανό ρύζι
  • Σιτάρι ολικής άλεσης
  • Πλιγούρι
  • Βρώμη
  • Αλεύρι ολικής άλεσης

5) Υγιεινά λιπαρά

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά είναι υγιεινά, αλλά τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά θεωρούνται κακά. Δείτε έναν συνοπτικό πίνακα με τα είδη των λιπαρών που θα πρέπει να προσθέσετε στην κάντιντα διατροφή:

Υγιεινά λιπαρά (ΚΑΛΑ)Κακά λιπαρά (ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ)
ΕλαιόλαδοΕπεξεργασμένα λάδια και λιπαρά
Λάδι καρύδαςΜαργαρίνη
Λάδι αβοκάντοΗλιέλαιο
ΙχθυέλαιοΛάδι κανόλα

6) Προβιοτικά στην κάντιντα διατροφή – είναι καλή ιδέα;

Η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά κατά της καντιντίασης (9,10). Τα προβιοτικά, ή οι ζωντανές καλλιέργειες των καλών βακτηρίων υπάρχουν στο γιαούρτι, ιδιαίερα στο απλό γιαούρτι και το ελληνικό γιαούρτι. Τα ζωντανά βακτήρια βοηθούν την αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο σκοτώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια και τη μαγιά. Αν αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ, δείτε προσεκτικά την ετικέτα καθώς τα περισσότερα γιαούρτια του εμπορίου περιέχουν γλυκαντικά και ζάχαρη.

Ορίστε μια συμβουλή των ειδικών: Αν προσπαθείτε να θεραπεύσετε την κάντιντα, ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα ίσως είναι μια καλύτερη λύση από το να φάτε  ζωντανές καλλιέργειες γιαούρτης. Αναζητήστε μια μάρκα που χρησιμοποιεί πατενταρισμένες ίνες και έχει έναν καλό αριθμό μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFU).

πείτε όχι στη ζάχαρη στη κάντιντα διατροφή

Λίστα τροφών στην κάντιντα διατροφή: Τι να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να φάτε για να θεραπεύσετε αποτελεσματικά την καντιτίαση;

Μέχρι τώρα, θα πρέπει να έχετε ήδη καταλάβει τι ΔΕΝ πρέπει να τρώτε σε αυτή τη διατροφή. Αν όχι, ας το δούμε πιο καθαρά!

1) Ζάχαρη

Σας αρέσει η ζάχαρη; Και στην κάντιντα αρέσει! Αν δεν θέλετε να την ταΐσετε, τότε μείνετε μακριά από οτιδήποτε έχει φτιαχτεί από κάποια μορφή ζάχαρης. Όπως πολύ καλά θα ξέρετε, υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τροφές που περιέχουν ζάχαρη! Δείτε παρακάτω τα διαφορετικά είδη ζάχαρης που προστίθενται συνήθως στα τρόφιμα (11). Αν δείτε κάποιο από αυτά στην ετικέτα, τότε τρέξτε μακριά:

Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμοΣιρόπι ρυζιούΜέλι
Σιρόπι από σφένδαμοΝέκταρ αγαύηςΣιρόπι καλαμποκιού
ΜέλασσαΖάχαρη σφενδάμνουΖάχαρη από χουρμάδες
Ζάχαρη καλαμποκιούΣταφυλοσάκχαροΦρουκτόζη
ΣακχαρόζηΜαλτόζηΣιρόπι γλυκόζης υψηλής φρουκτόζης

Οπότε, τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως εναλλακτικό γλυκαντικό;

Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικά γλυκαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αναζητήστε τη σέβια, την ερυθριτόλη, την ξυλιτόλη και το εκχύλισμα από μονκ φρούτο (1215). Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά που δεν θα θρέψουν την μαγιά.

2) Αμυλούχα τρόφιμα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια αντι- κάντιντα διατροφή. Όμως τα λαχανικά δεν είναι τα μόνα αμυλούχα, υπάρχουν και άλλα:

  • Επεξεργασμένα σιτηρά – ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, λευκό αλεύρι
  • Αμυλούχα λαχανικά – κασάβα, πατάτες, καλαμπόκι, γλυκές πατάτες, παντζάρια, παστινάκι, φακές, γλυκοπατάτες
  • Μακαρόνια και νούντλς
  • Ψωμί και παράγωγα του ψωμιού

3) Μαγιά

Να περιμένετε ότι τα συμπτώματά σας στην κάντιντα θα χειροτερέψουν αν συνεχίσετε να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν μαγιά! Ορίστε μερικά παραδείγματα (16):

  • Ψημένα προϊόντα που περιέχουν μαγιά όπως ψωμί, μπισκότα, κέικ, κλπ.
  • Βύνη, ένα είδος κριθαριού που έχει υποστεί ζύμωση, βρίσκεται στην μπίρα, το ουίσκι, τα γλυκά όπως τα Maltesers και τα δημοφιλή ροφήματα με κακάο όπως το Milo και το Ovaltine.
  • Προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα αλκοολούχα ποτά, η κομπούχα, η σάλτσα σόγιας, το μίσο.

4) Μούχλες

Όπως η μαγιά, η μούχλα είναι επίσης ένα είδος μύκητα. Ίσως ακούγεται άσχημο να σκεφτόμαστε ότι θα καταναλώσουμε μούχλα, αλλά όλως περιέργως, υπάρχει σε πολλά τρόφιμα! Ορίστε μερικά παραδείγματα τροφίμων που ίσως περιέχουν μούχλα:

  • Ορισμένοι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα κάσιους και τα φιστίκια Αιγίνης καθώς συνήθως αποθηκεύονται σε θερμά και με υγρασία σιλό.
  • Μουχλιασμένα τυριά όπως το μπρι, το blue cheese, το καμαμπέρ και το λίμπουργκερ
  • Τα κρέατα σε μορφή πίκλας, τα καπνιστά ή τα αποξηραμένα
  • Τα αποξηραμένα, εμφιαλωμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά
ένα ζευγάρι κάνει ένα διάλειμμα

Μπορούν και οι άνδρες να ακολουθήσουν την κάντιντα διατροφή;

Φυσικά! Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να έχουν υπερτροφία της κάντιντα. Αυτό το είδος διατροφής θα λειτουργήσει εξαιρετικά για όποιον θέλει να σκοτώσει τη μαγιά φυσικά.

Μπορείτε να πιείτε καφέ στη μια αντί κάντιντα διατροφή;

Καθώς οι κόκκοι καφέ έχουν υποστεί ζύμωση, ίσως θα αναρωτιέστε αν ήρθε η ώρα να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων (17). Οπότε, η ερώτηση είναι, τα πλεονεκτήματα υπερτερούν του κινδύνου;

Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση και μην προσθέτετε ζάχαρη ή γάλα. Ορισμένοι άνθρωποι τα πάνε καλά με ένα ή δύο φλιτζάνια και δεν παρουσιάζουν φλεγμονές. Όμως, αν διαπιστώσετε ότι ο καφές χειροτερεύει τα συμπτώματά σας, τότε αποφύγετε να πίνετε.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την κάντιντα διατροφή στην εγκυμοσύνη;

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε μια οποιαδήποτε διατροφή. Όπως ξέρετε, η κάντιντα διατροφή είναι πολύ περιοριστική και μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η μαμά αλλά και το παιδί. Για να διασφαλίσετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και ταυτόχρονα να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της κάντιντα, ζητήστε επαγγελματική ιατρική συμβουλή.

Πόσο διάστημα χρειάζεται για να σκοτωθεί η κάντιντα με αυτή τη διατροφή;

Ειλικρινά δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση εδώ. Η αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά ακολουθείτε τη διατροφή (σίγουρα είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνεται!) και το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη. Όμως ένας καλός κανόνας είναι να ακολουθήσετε τη διατροφή για 2-4 εβδομάδες, να παρατηρήσετε τα συμπτώματα, και στη συνέχεια να αποφασίσετε.

Απλά μια προειδοποίηση: ίσως να μην καταφέρετε να απαλλαγείτε εντελώς από την κάντιντα. Να θυμάστε ότι είναι ένα φυσιολογικό τμήμα του ανθρώπινου μικροβιώματος. Όμως, όσο τη διατηρείται υπό έλεγχο, τα συμπτώματα θα πρέπει σιγά σιγά να υποχωρήσουν.

Συμπέρασμα

Η κάντιντα διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την κάντιντα να λιμοκτονήσει. Όμως ένα πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα θεραπείας θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα από μια διατροφή. Για να απαλλαγείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματά σας και να αποφύγετε την επανεμφάνιση της λοίμωξης, σκεφτείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, να πάψετε εντελώς να καταναλώνετε επεξεργασμένη ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να συμπεριλάβετε περισσότερα προβιοτικά στη διατροφή σας. 

Αναφορές

(1) Turner, Siobhán A, and Geraldine Butler. “The Candida pathogenic species complex.” Cold Spring Harbor perspectives in medicine vol. 4,9 a019778. 2 Sep. 2014, doi:10.1101/cshperspect.a019778

(2) McDonell, Kayla R. “7 Symptoms of Candida Overgrowth (Plus How to Get Rid of It).” Healthline, 24 Aug. 2017, www.healthline.com/nutrition/candida-symptoms-treatment.

(3) NHS website. “Antifungal Medicines.” Nhs.Uk, 6 Aug. 2020, www.nhs.uk/conditions/antifungal-medicines.

(4) Radulian, Gabriela et al. “Metabolic effects of low glycaemic index diets.” Nutrition journal vol. 8 5. 29 Jan. 2009, doi:10.1186/1475-2891-8-5

(5) “SELF Nutrition Data | Food Facts, Information & Calorie Calculator.” Nutrition Data, 2021, nutritiondata.self.com.

(6) Slavin, Joanne, and Justin Carlson. “Carbohydrates.” Advances in nutrition (Bethesda, Md.) vol. 5,6 760-1. 14 Nov. 2014, doi:10.3945/an.114.006163

(7) Healthy Food Guide. “Ask the Experts: Mushrooms and Fungal Infections.” Healthy Food Guide, 3 Apr. 2017, www.healthyfood.com/ask-the-experts/mushrooms-and-fungal-infections.

(8) “Grains | MyPlate.” MyPlate, 2021, www.myplate.gov/eat-healthy/grains.

(9) Mundula, Tiziana et al. “Effect of Probiotics on Oral Candidiasis: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Nutrients vol. 11,10 2449. 14 Oct. 2019, doi:10.3390/nu11102449

(10) Matsubara, Victor H., et al. “Probiotics as Antifungals in Mucosal Candidiasis.” Clinical Infectious Diseases, edited by Ellie J. C. Goldstein, vol. 62, no. 9, 2016, pp. 1143–53. Crossref, doi:10.1093/cid/ciw038.

(11) NHS website. “Top Sources of Added Sugar in Our Diet.” Nhs.Uk, 4 Feb. 2019, www.nhs.uk/live-well/eat-well/top-sources-of-added-sugar.

(12) Ajami, Marjan et al. “Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 10,2 (2020): 118-127.

(13) Noda, K et al. “Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects.” European journal of clinical nutrition vol. 48,4 (1994): 286-92.

(14) Islam, Md Shahidul, and Mitesh Indrajit. “Effects of xylitol on blood glucose, glucose tolerance, serum insulin and lipid profile in a type 2 diabetes model of rats.” Annals of nutrition & metabolism vol. 61,1 (2012): 57-64. doi:10.1159/000338440

(15) Basile, Lisa Marie. “Is Monk Fruit Sweetener the New Stevia?” EndocrineWeb, 2020, www.endocrineweb.com/conditions/diabetes/monkfruit-sweetener.

(16) “Foods High in Yeast.” WebMD, 20 Oct. 2020, www.webmd.com/diet/foods-high-in-yeast#1.

(17) “Coffee.” The Nutrition Source, 30 July 2020, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee.

Κατοχύρωσε 15% έκπτωση στην πρώτη σου αγορά

Γράψε την διεύθυνση email σου για να λάβεις το κουπόνι σου για 15% έκπτωση