Γνωστική εξασθένηση – Μπορεί η φωσφατιδυλοσερίνη να βοηθήσει;

Γράφτηκε από Andy Mobbs
Αναθεωρήθηκε από Lamia A Kader, MD
Κύρια εικόνα - Γνωστική εξασθένηση και Φωσφατιδυλοσερίνη

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερο υγιείς γίνονται οι νευρώνες μας. Σε κάποιο σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα, όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους να μην είναι τόσο έντονη όσο παλιά ή να δυσκολεύονται να θυμηθούν ονόματα και πρόσωπα που κάποτε ήταν γνωστά. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης και είναι γνωστό ως γνωστική εξασθένηση.

Ένας χαρούμενος, υγιής εγκέφαλος που λειτουργεί καλά έχει εγκεφαλικά κύτταρα που μπορούν να συνδεθούν αποτελεσματικά ή να «μιλήσουν» μεταξύ τους. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται τα εγκεφαλικά κύτταρα ονομάζεται «σύναψη» και όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος χρησιμοποιούν συνάψεις για να μπορούμε να σκεφτόμαστε, να κινούμαστε, να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε. Ωστόσο, καθώς γερνάμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα (γνωστά και ως νευρώνες) αρχίζουν να πεθαίνουν και οι νευρώνες που επιβιώνουν γίνονται λιγότερο υγιείς και σιγά σιγά χάνουν την ικανότητά τους να συνδέονται με τους άλλους νευρώνες που τους περιβάλλουν.

Η γνωστική εξασθένηση προφανώς δεν είναι μεγάλη και μπορεί να μην επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Ωστόσο, αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο εκφυλισμός, πιθανότατα θα φτάσαμε στο επόμενο στάδιο πέρα από αυτό που είναι γνωστό ως γνωστική εξασθένηση. Είναι λίγο πιο σοβαρό και σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους, αλλά μπορούν ακόμα να ζήσουν σχετικά κανονικά και ανεξάρτητα.

Ωστόσο, όταν τα πράγματα εξελίσσονται πέρα από ένα ορισμένο σημείο, φτάνουμε στο στάδιο της άνοιας όπου η ολοκλήρωση απλών καθημερινών εργασιών αρχίζει να γίνεται πρόβλημα. Και δεν θα μπορούσαμε πλέον να ζούμε χωρίς βοήθεια. Το 60%-80% των περιπτώσεων άνοιας είναι Αλτσχάιμερ.

Χαρούμενο ηλικιωμένο ζεύγος

Οι μεμβράνες των κυττάρων και η γνωστική εξασθένηση

Η άνοια είναι ένας όρος για μια ομάδα ασθενειών και καταστάσεων που οδηγούν σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών – μνήμη, συμπεριφορά, γλώσσα, επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων – σε σημείο που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές αποκάλυψαν πολλές διαφορετικές αιτίες της άνοιας, η πιο σημαντική ήταν μια αλλαγή στη δομή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προστατεύουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ως αποτέλεσμα μιας μη φυσιολογικής συσσώρευσης παραμορφωμένων πρωτεϊνών, που οδήγησε σε προοδευτική γνωστική εξασθένηση μέχρι άνοια.

Τι είναι οι κυτταρικές μεμβράνες;

Οι κυτταρικές μας μεμβράνες αποτελούνται από 2 στρώματα λιπιδίων, γνωστά ως λιπιδική διπλοστιβάδα, και καθώς τα κύτταρά μας γερνούν, συρρικνώνονται και η σύνθεση της λιπιδικής διπλοστιβάδας αλλάζει.

Κανονικά, τα κύτταρα πρέπει να είναι παχουλά, ρευστά, εύπλαστα και εύκαμπτα, κάτι που τους επιτρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματικά το σήμα της σύναψης από άλλα κύτταρα, καθώς και να είναι διαπερατά, επιτρέποντας όλες τις πρωτεΐνες, τα ένζυμα, τα θρεπτικά συστατικά, το οξυγόνο και τη γλυκόζη κ.λπ. να κινηθεί μέσα και έξω από το κύτταρο.

Ωστόσο, καθώς οι μεμβράνες χάνουν το πάχος και τη ρευστότητά τους, γίνονται πιο σκληρές, επομένως λιγότερο διαπερατές και λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στη λήψη συναπτικών σημάτων. Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ένα πορτοκάλι που ξεκινάει παχουλό και ζουμερό, αλλά καθώς χάνει την υγρασία γίνεται πιο στεγνό και πιο σκληρό.

Τι είναι οι διπλοστοιβάδες λιπιδίων;

Η μεμβράνη της Φωσφατιδυλοσερίνης

Η Φωσφολιπιδική Διστοιβάδα Κυτταρικών Μεμβρανών

Οι λιπιδικές διπλοστοιβάδες αποτελούνται από φωσφατιδυλοχολίνη, φωσφατιδυλαιθανολαμίνη, σφιγγομυελίνη (συνδυασμός φωσφατιδυλοχολίνης και φωσφατιδυλαιθανολαμίνης), φωσφατιδυλοσερίνη και το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ DHA.

Όπως η φωσφατιδυλοχολίνη, η φωσφατιδυλαιθανολαμίνη είναι πολύ σημαντική για τη δομική ακεραιότητα της μεμβράνης, λίγο σαν το χαλύβδινο πλαίσιο ενός κτιρίου, ενώ η φωσφατιδυλοσερίνη και το DHA επιτρέπουν επιπλέον ρευστότητα και ευελιξία.

Πώς η γήρανση επηρεάζει τις διπλοστοιβάδες των λιπιδίων;

Καθώς γερνάμε, η περιεκτικότητα των μεμβρανών σε φωσφατιδυλοσερίνη μειώνεται και η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη αυξάνεται (1,3). Αυτή η αλλαγή είναι το κλειδί για την αύξηση της σκληρότητας και τη μείωση της ρευστότητας και της ευκαμψίας της κυτταρικής μεμβράνης.

Αυτό προκαλεί μείωση της ενζυμικής δραστηριότητας και οι πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά δεν είναι πλέον σε θέση να εισέλθουν και να βγουν εύκολα από το κύτταρο. Επομένως, τα κύτταρα απλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με άλλα κύτταρα (1,4,5).

Ευτυχώς, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη μείωση των επιπέδων φωσφατιδυλοσερίνης λαμβάνοντας ένα απλό συμπλήρωμα φωσφατιδυλοσερίνης. Τα συμπληρώματα φωσφατιδυλοσερίνης απορροφώνται εύκολα (αρκεί να τα παίρνετε με τροφή που περιέχει λίπος!), και επίσης διασχίζουν εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στον εγκέφαλο, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν στις νευρωνικές μας μεμβράνες (6).

Πώς η φωσφατιδυλοσερίνη βοηθά στην γνωστική εξασθένηση;

Μόλις εισέλθει στις νευρωνικές μεμβράνες, η φωσφατιδυλοσερίνη μπορεί να επιβραδύνει, να σταματήσει ή ακόμα και να αναστρέψει τις δομικές και βιοχημικές αλλαγές που έχουν συμβεί και να αποκαταστήσει την ευελιξία και τη ρευστότητα στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αυτό υποστηρίζει τις γνωστικές λειτουργίες, επιτρέποντάς μας να:

  • Σχηματίσουμε νέες βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις,
  • Ενοποιήσουμε τις μακροπρόθεσμες,
  • Να ανακτήσουμε αναμνήσεις,
  • Και να δημιουργήσουμε εντελώς νέες.

Επίσης, βοηθά στην βελτίωση της ικανότητάς μας να:

  • Μάθουμε
  • Εστιάσουμε
  • Συγκεντρωθούμε
  • Και την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να λύνουμε προβλήματα.

Μπορούμε να βελτιώσουμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες και την ικανότητά μας να επικοινωνούμε, καθώς και τις κινητικές λειτουργίες, ιδιαίτερα τις γρήγορες αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά μας (6).

Το συμπλήρωμα φωσφατιδυλοσερίνης υποστηρίζει επίσης την απελευθέρωση του «Παράγοντας Ανάπτυξης Νεύρων», μιας ορμόνης που διεγείρει την ανάπτυξη νέων υγιών νευρικών κυττάρων και τον καθαρισμό παλαιών και κατεστραμμένων (7). Η φωσφατιδυλοσερίνη προστατεύει επίσης τις μεμβράνες από τις ελεύθερες ρίζες και την οξειδωτική βλάβη και διεγείρει την αύξηση των δικών μας αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων (8).

Αξιαγάπητο ηλικωμένο ζεύγος απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα

Μελέτες για τη φωσφατιδυλοσερίνη, τη γνωστική εξασθένηση και τη γνωστική βλάβη

Μελέτη #1 – δοκιμές ανοιχτού εργαστηρίου

Σε δοκιμές ανοιχτού εργαστηρίου (δηλαδή εκείνες όπου τόσο τα άτομα όσο και οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα άτομα λαμβάνουν φωσφατιδυλοσερίνη), στα ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση δόθηκε συμπλήρωμα με 300 mg φωσφατιδυλοσερίνης (100 mg, 3 φορές την ημέρα) για 60 ημέρες.

Στο τέλος της περιόδου των 60 ημερών, τα υποκείμενα βελτίωσαν αισθητά την απόδοσή τους σε τεστ λεκτικής μάθησης, λεκτικής ανάκλησης, λεκτικής ευχέρειας, οπτικής μάθησης, προσοχής, δεξιοτήτων επικοινωνίας, πρωτοβουλίας, κοινωνικοποίησης και αυτάρκειας (9,10).

Μελέτη #2 – μελέτη 90 ημερών

Μια άλλη μελέτη επέκτεινε την περίοδο λήψης συμπληρωμάτων σε 90 ημέρες και βρήκε πολύ παρόμοια αποτελέσματα, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα βελτίωσαν την ικανότητά τους να ανακαλούν ονόματα και να αναγνωρίζουν πρόσωπα (11).

Μια άλλη ομάδα ηλικιωμένων με πιο σοβαρή γνωστική έκπτωση πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις στη λεκτική μάθηση, τη λεκτική ανάκληση, την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, την επαγρύπνηση, την πρωτοβουλία, την κοινωνικοποίηση και την αυτάρκεια μετά από λήψης συμπληρωμάτων με την ίδια δόση 100 mg φωσφατιδυλοσερίνης 3 φορές το ημέρα.

Μελέτη #3 – μια διπλή-τυφλή μελέτη

Μια διπλή-τυφλή μελέτη (δηλαδή ούτε τα άτομα ούτε οι ερευνητές γνωρίζουν εάν τα άτομα λαμβάνουν φωσφατιδυλοσερίνη ή εικονικό φάρμακο) διεξήχθη σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών με ήπια απώλεια μνήμης και 300 mg φωσφατιδυλοσερίνης την ημέρα για 90 ημέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα φωσφατιδυλοσερίνη είχε σημαντικές βελτιώσεις στη βραχυπρόθεσμη ανάκληση, την άμεση μνήμη, τις δεξιότητες λεξιλογίου, την ανάκληση λέξεων, την προσοχή και την επαγρύπνηση. Η ομάδα εικονικού φαρμάκου, από την άλλη πλευρά, δεν αποκόμισε κανένα όφελος (14).

Μελέτη #4 – μια διπλή-τυφλή μελέτη που στοχεύει τη σοβαρή γνωστική εξασθένηση

Άλλες 2 διπλές-τυφλές μελέτες στόχευαν άτομα με πιο σοβαρή γνωστική εξασθένηση (14) και ήπια εκφυλιστική άνοια (15). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν βελτιώσει σημαντικά τη λεκτική ανάκληση και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Βρήκαν επίσης σημαντικά μειωμένη στέρηση και απάθεια σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου μετά από λήψη συμπληρωμάτων φωσφατιδυλοσερίνης.

Η σημαντική επιτυχία της φωσφατιδυλοσερίνης να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να σταματήσει τη γνωστική έκπτωση στις κλινικές δοκιμές αναγνωρίστηκε από τον FDA που δήλωσε:

  • “Η κατανάλωση φωσφατιδυλοσερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους” και
  • “Η κατανάλωση φωσφατιδυλοσερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής δυσλειτουργίας στους ηλικιωμένος” (16).
Πρόληψη σε γνωστική άνοια με την Φωσφατιδυλσερίνη

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η φωσφατιδυλοσερίνη δεν είναι ένα μαγικό χάπι. Είναι ιδανικό για άτομα που θέλουν να αποτρέψουν τη γνωστική εξασθένηση ή με ήπια έως μέτρια στάδια γνωστικής εξασθένησης.

Για παράδειγμα, μια άλλη μελέτη επικεντρώθηκε σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ που λάμβαναν συμπληρώματα με 400 mg φωσφατιδυλοσερίνης την ημέρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόλο που τα συμπληρώματα – μαζί με ένα πρόγραμμα γνωστικής προπόνησης 16 εβδομάδων – προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερες βελτιώσεις στα νευροψυχολογικά τεστ από ό,τι μόνο το πρόγραμμα γνωστικής προπόνησης, η φωσφατιδυλοσερίνη δεν μπόρεσε να σταματήσει την πρόοδο της νόσου. Διαπίστωσαν επίσης ότι 4 μήνες αργότερα, παρά τη συνεχιζόμενη λήψη συμπληρωμάτων με φωσφατιδυλοσερίνη, η απόδοση είχε επιδεινωθεί (17).
Για όποιον θέλει να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένηση ή να βοηθήσει να σταματήσει η εξέλιξή της, συνιστούμε να δοκιμάσετε τη φωσφατιδυλοσερίνη στα 100 mg 3 φορές την ημέρα.

Αναφορές

(1) Glade, Michael & Smith, Kyl. (2015). Phosphatidylserine and the human brain. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.). 31. 781-786. 10.1016/j.nut.2014.10.014.

(2) Crook TH, Tinklenberg J, Yesavage J, Petrie W, Nunzi MG, Massari DC. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurology 1991;41:644–9.

(3) Crook T, Petrie W, Wells C, Massari DC. Effects of phosphatidylserine in Alzheimer’s disease. Psychopharmacol Bull 1992;28:61–6.

(4) Kim, Hee-Yong & Huang, Bill & Spector, Arthur. (2014). Phosphatidylserine in the Brain: Metabolism and Function. Progress in lipid research. 56. 10.1016/j.plipres.2014.06.002.

(5) Marra C, Silveri MC, Gainotti G. Predictors of cognitive decline in the early stage of probable Alzheimer’s disease. Dement Geriatr Cogn Disord 2000;11:212–8.

(6) Michael J. Glade Ph.D., Kyl Smith D.C., Phosphatidylserine and the human brain, Nutrition 31 (2015) 781–786

(7) De Simone R., Ajmone-Cat M.A., Tirassa P., Minghetti L. Apoptotic PC12 cells exposing phosphatidylserine promote the production of anti-inflammatory and neuroprotective molecules by microglial cells. Journal of Neuropathology and Experimental Neurology. 2003 Feb;62(2):208-16.

(8) Chaung HC, Chang CD, Chen PH, Chang CJ, Liu SH, Chen CC. Docosahexaenoic acid and phosphatidylserine improves the antioxidant activities in vitro and in vivo and cognitive functions of the developing brain. Food Chem 2013;138:342–7

(9) Sinforiani E, Agostinis C, Merlo P, Gualtieri S, Mauri M, Mancuso A. Cognitive decline in ageing brain. Therapeutic approach with phosphatidylserine. Clin Trials J 1987;24:115–25.

(10) Caffara P, Santamaria V. The effects of phosphatidylserine in patients with mild cognitive decline. An open trial. Clin Trials J 1987;24:109–14.

(11) Schreiber S, Kampf-Sherf O, Gorfine M, Kelly D, Oppenheim Y, Lerer B. An open trial of plant-source derived phosphatidylserine for treatment of age-related cognitive decline. Isr J Psychiatry Relat Sci 2000;37:302–7.

(12) Granata Q, DiMichele J. Phosphatidylserine in elderly patients. An open trial. Clin Trials J 1987;24:99–103.

(13) Allegro L, Favaretto V, Ziliotto G. Oral phosphatidylserine in elderly patients with cognitive deterioration. An open study. Clin Trials J 1987;24:104–8.

(14) Cenacchi T, Bertoldin T, Farina C, Fiori MG, Crepaldi G. Cognitive decline in the elderly: a double blind, placebo-controlled multicenter study on efficacy of phosphatidylserine administration. Aging Clin Exp Res 1993;5:123–33.

(15) Villardita C, Grioli S, Salmeri G, Nicoletti F, Pennisi G. Multicentre clinical trial of brain phosphatidylserine in elderly patients with intellectual deterioration. Clin Trials J 1987;24:84–93.

(16) Taylor CL. Letter regarding phosphatidylserine and cognitive dysfunction and dementia. Bethesda, MD: US Food and Drug Administration; 2003.

(17) Heiss WD, Kessler J, Mielke R, Szelies B, Herholz K. Long-term effects of phosphatidylserine, pyritinol, and cognitive training in Alzheimer’s disease. Dementia 1994;5:88–98

Κατοχύρωσε 15% έκπτωση στην πρώτη σου αγορά

Γράψε την διεύθυνση email σου για να λάβεις το κουπόνι σου για 15% έκπτωση