Προβιοτικά για απώλεια βάρους – Βοηθούν πραγματικά;

Γράφτηκε από Ioannis Nikitidis
Αναθεωρήθηκε από Lamia A Kader, MD
Κύρια εικόνα - κύρια εικόνα για το άρθρο προβιοτικά για απώλεια βάρους

Τα προβιοτικά έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Καταναλώνουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση που περιέχουν προβιοτικά όπως γιαούρτι, κεφίρ, ψωμί με προζύμι, κίμτσι, τουρσιά, μερικά τυριά και άλλα. Πολλοί από εμάς παίρνουμε επίσης προβιοτικά συμπληρώματα σε καθημερινή βάση. Αλλά όταν πρόκειται για προβιοτικά για απώλεια βάρους, όντως λειτουργούν; Ας το ανακαλύψουμε σε αυτό το άρθρο!

Γιατί τα προβιοτικά είναι καλά για το σώμα

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ή αλλιώς καλά βακτήρια, και είναι γνωστοί  για τα οφέλη τους για την υγεία του ξενιστή. Η τακτική λήψη προβιοτικών βοηθά στη διατήρηση μιας θετικής ισορροπίας στη μικροχλωρίδα του εντέρου (1) και ενισχύει τη φυσική μας ανοσία και προσαρμόζει τη φλεγμονή που προκαλείται από παθογόνα (2).

Επιπλέον, μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα προβλήματα δυσκοιλιότητας (3) και να έχουν θετικά αποτελέσματα σε αλλεργίες, γαστρεντερικές παθήσεις, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2 και λιπώδη ηπατική νόσο που δεν οφείλεται στο αλκοόλ (4). Το τελευταίο διάστημα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μελετών που διερευνούν την αποτελεσματικότητα και τον ρόλο στα προβιοτικά για την απώλεια βάρους.

Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το κατάλληλο προβιοτικό για εσάς; Δείτε 7 παράγοντες για να επιλέξετε τα καλύτερα προβιοτικά.

Μηχανισμοί που εμπλέκονται στα προβιοτικά για απώλεια βάρους

Μια μελέτη του 2019 προσπάθησε να αναλύσει μερικούς από τους πιθανούς μηχανισμούς που εξηγούν τη σχέση μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και παχυσαρκίας. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου εμπλέκεται στην παχυσαρκία μέσω ορμονών, μεταβολιτών και νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και τη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου, τη διατροφική ζύμωση υδατανθράκων, τη λιπογένεση και την υπερβολική αποθήκευση ενέργειας (5).

Πάρτε προβιοτικά όχι μόνο για απώλεια βάρους αλλά και για μια υγιή κοιλιά

Έρευνα στη συσχέτιση ανάμεσα σε προβιοτικά και απώλεια βάρους

Μερικοί από εσάς μπορεί να αναρωτιέστε τι είδους σχέση μπορούν να έχουν τα προβιοτικά με την απώλεια βάρους, καθώς η απώλεια βάρους αφορά κυρίως το έλλειμμα θερμίδων (θερμίδες που καταναλώνονται μείον τις θερμίδες που καίγονται). Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν διαφορετική σύνθεση χλωρίδας του εντέρου σε σύγκριση με τα αδύνατα άτομα. Και τα βακτήρια των κοπράνων μπορούν να παίξουν ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και του σωματικού βάρους.

Μελέτη #1:

Σύμφωνα με μια ανάλυση του 2018, αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η προβιοτική επίδραση στην απώλεια βάρους και στο μεταβολισμό αφορά συγκεκριμένα τις ίνες και ότι μόνο μερικά από τα είδη που περιλαμβάνονται στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium είναι αποτελεσματικά (6).

Μελέτη #2:

Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές διερεύνησαν τον ρόλο των προβιοτικών στο κοιλιακό λίπος, το σωματικό βάρος και άλλες μετρήσεις σε ενήλικες με τάσεις παχυσαρκίας. Αυτή η μελέτη τόνισε ότι τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα προβιοτικών είχαν 4,6% και 3,3% μείωση στο κοιλιακό σπλαχνικό και υποδόριο λίπος, αντίστοιχα. Επιπλέον, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 1,4% και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 1,5% (7).

Μελέτη #3:

Το 2013, μια ομάδα επιστημόνων από την Ελβετία και τον Καναδά μελέτησε την επίδραση των συμπληρωμάτων προβιοτικών στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση σε παχύσαρκα άτομα για μια περίοδο 24 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες της μελέτης χωρίστηκαν σε ομάδες ανδρών και γυναικών που έπαιρναν είτε προβιοτικά είτε εικονικό φάρμακο. Κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες υποβλήθηκαν σε μέτριο ενεργειακό περιορισμό και στις υπόλοιπες 12 εβδομάδες, τέθηκαν σε πρόγραμμα διατήρηση βάρους. Ακολουθεί μια περίληψη των ευρημάτων τους:

  • Η μέση απώλεια βάρους στις γυναίκες που λάμβαναν προβιοτικά ήταν σημαντικά υψηλότερη από ότι στις γυναίκες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Όμως, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια ανάμεσα στους άνδρες και των δύο ομάδων.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου διατήρησης βάρους, οι γυναίκες στην ομάδα των προβιοτικών συνέχισαν να χάνουν σωματικό βάρος και λίπος. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρατήρησαν αύξηση βάρους και αύξηση της λιπώδους μάζας. Για τις ομάδες ανδρών, διαφορές δε σημειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην αντίδραση στα προβιοτικά συμπληρώματα. ΑΛΛΑ επειδή επρόκειτο μόνο για ένα συγκεκριμένο προβιοτικό στέλεχος, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε ότι όλα τα στελέχη μπορεί να ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες και είναι μόνο μία μελέτη που το ισχυρίζεται αυτό (8).

Οι γυναίκες μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από τα προβιοτικά για απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για επιβεβαίωση

Μελέτη #4:

Τα προαναφερθέντα οφέλη που προέρχονται από τα συμπληρώματα προβιοτικών επιβεβαιώθηκαν σε μια ανασκόπηση του 2016 που ανέφερε ότι η διαχείριση της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η θεραπεία με προβιοτικά είναι ασφαλής και καλά ανεκτή χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι κατάλληλη για μακροχρόνια χρήση.

Επιπλέον, το συμπέρασμα αυτής της μελέτης τόνισε ότι η ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου με προβιοτική θεραπεία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους, να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους, να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τη χρόνια συστηματική φλεγμονή, τα οποία είναι κοινά χαρακτηριστικά σε παχυσαρκία (9).

Μελέτη #5:

Το 2019, μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τον πιθανό ρόλο των προβιοτικών στον έλεγχο του υπερβολικού βάρους σε ενήλικες και των σχετικών μεταβολικών παραμέτρων του. Ανακάλυψαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση βάρους στις ομάδες των συμμετεχόντων που έλαβαν προβιοτικά. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση του ποσοστού λίπους και της λιπώδους μάζας σε υγιείς ενήλικες. Τα ευρήματα σχετικά με την ομάδα των διαβητικών έδειξαν επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών θα μπορούσε να βελτιώσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης (10).

Μελέτη #6:

Ο ευεργετικός ρόλος των προβιοτικών για την απώλεια βάρους διερευνήθηκε επίσης από τη Δρ. Heidi Borgeraas και τους συνεργάτες της. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά προκάλεσαν σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους σε σύγκριση με την ομάδα  που έλαβε το εικονικό φάρμακο χωρίς προβιοτικά. Ωστόσο, η επίδραση των προβιοτικών στη λιπώδη μάζα δεν ήταν τόσο σημαντική, ίσως λόγω της περιορισμένης διάρκειας των παρεμβάσεων που κυμαίνονταν από 3 έως 12 εβδομάδες. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν με μεγαλύτερη περίοδο λήψης συμπληρωμάτων προβιοτικών (11).

Μελέτη #7:

Σε μια δημοσιευμένη μελέτη του 2019, οι ερευνητές διερεύνησαν τις διαδραστικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων προβιοτικών και του προγράμματος απώλειας βάρους σε δείκτες ανθρωπομετρίας και μεταβολικού συνδρόμου μεταξύ υπέρβαρων ασθενών με στεφανιαία νόσο.

Ανέφεραν ότι η δίαιτα απώλειας βάρους συν τα συμπληρώματα προβιοτικών οδήγησαν σε ανώτερα ποιοτικά αποτελέσματα όσον αφορά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε σύγκριση με το πρόγραμμα απώλειας βάρους μόνο (14).

Λήψη συμπληρωμάτων περιγεννητικών προβιοτικών και σωματικό βάρος παιδιού

Μια μελέτη του 2010 αξιολόγησε τον αντίκτυπο της περιγεννητικής λήψης συμπληρωμάτων προβιοτικών στα πρότυπα ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας και στην ανάπτυξη υπέρβαρων παιδιών κατά τη διάρκεια μιας 10ετούς παρακολούθησης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη τροποποίηση των βακτηρίων του εντέρου με προβιοτικά παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού περιορίζοντας την υπερβολική αύξηση βάρους κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής (12).

Και τα παιδιά θα επωφεληθούν από τα προβιοτικά

Μια μελέτη σε ζώα για τα προβιοτικά

Εκτός από μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν σημαντικά ευρήματα, υπάρχουν επίσης πολλά υποσχόμενες μελέτες σε ζώα που σύντομα και σύντομα θα ακολουθήσουν παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους.

Για παράδειγμα, μια πολλά υποσχόμενη μελέτη έδειξε ότι τα παχύσαρκα ποντίκια στα οποία επιβλήθηκε δίαιτα και έλαβαν συμπληρώματα προβιοτικών με Bacillus προστατεύθηκαν από μεταβολικές διαταραχές (13).

Τελικές σκέψεις για τα προβιοτικά για απώλεια βάρους

Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και ο ισορροπημένος ύπνος εξακολουθούν να παραμένουν οι πιο σημαντικές και αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία και τις σχετικές μεταβολικές διαταραχές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αλλαγής του τρόπου ζωής δεν είναι ικανοποιητικά και η παχυσαρκία εξακολουθεί να αυξάνεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάσαμε σε αυτό το άρθρο, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις με προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν νέες θεραπείες για την παχυσαρκία. Ορισμένα συγκεκριμένα προβιοτικά στελέχη όπως τα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστούν όλα τα προβιοτικά είδη που είναι ευεργετικά για την απώλεια βάρους.

Δεδομένου ότι τα προβιοτικά για ενήλικες, γυναίκες και παιδιά είναι ασφαλή, μπορούμε ελεύθερα να τα προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή για να προωθήσουμε την ευημερία μας και να παρέχουμε στο σώμα μας το επιπλέον συστατικό που χρειάζεται για να επιτύχουμε τους στόχους μας για απώλεια βάρους.

Όταν τα προβιοτικά συνδυάζονται με μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και ποιοτικό ύπνο, θα καταφέρετε να βελτιώσετε όχι μόνο το σωματικό σας βάρος, αλλά και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή!

Αναφορές

(1) Kim, D., Yoo, S. and Kim, W., 2016. Gut microbiota in autoimmunity: potential for clinical applications. Archives of Pharmacal Research, 39(11), pp.1565-1576.

(2) Yan, F. and Polk, D., 2011. Probiotics and immune health. Current Opinion in Gastroenterology, 27(6), pp.496-501.

(3) Dimidi, E., Christodoulides, S., Fragkos, K., Scott, S. and Whelan, K., 2014. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(4), pp.1075-1084.

(4) Markowiak, P. and Śliżewska, K., 2017. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients, 9(9), p.1021.

(5) Mazloom, K., Siddiqi, I. and Covasa, M., 2019. Probiotics: How Effective Are They in the Fight against Obesity?. Nutrients, 11(2), p.258.

(6) Brusaferro, A., Cozzali, R., Orabona, C., Biscarini, A., Farinelli, E., Cavalli, E., Grohmann, U., Principi, N. and Esposito, S., 2018. Is It Time to Use Probiotics to Prevent or Treat Obesity?. Nutrients, 10(11), p.1613.

(7) Kadooka, Y., Sato, M., Imaizumi, K., Ogawa, A., Ikuyama, K., Akai, Y., Okano, M., Kagoshima, M. and Tsuchida, T., 2010. Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition, 64(6), pp.636-643.

(8) Sanchez, M., Darimont, C., Drapeau, V., Emady-Azar, S., Lepage, M., Rezzonico, E., Ngom-Bru, C., Berger, B., Philippe, L., Ammon-Zuffrey, C., Leone, P., Chevrier, G., St-Amand, E., Marette, A., Doré, J. and Tremblay, A., 2013. Effect of Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women. British Journal of Nutrition, 111(8), pp.1507-1519.

(9) Kobyliak, N., Conte, C., Cammarota, G., Haley, A., Styriak, I., Gaspar, L., Fusek, J., Rodrigo, L. and Kruzliak, P., 2016. Probiotics in prevention and treatment of obesity: a critical view. Nutrition & Metabolism, 13(1).

(10) Wang, Z., Xin, S., Ding, L., Ding, W., Hou, Y., Liu, C. and Zhang, X., 2019. The Potential Role of Probiotics in Controlling Overweight/Obesity and Associated Metabolic Parameters in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019, pp.1-14.

(11) Borgeraas, H., Johnson, L., Skattebu, J., Hertel, J. and Hjelmesaeth, J., 2017. Effects of probiotics on body weight, body mass index, fat mass and fat percentage in subjects with overweight or obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity Reviews, 19(2), pp.219-232.

(12) Luoto, R., Kalliomäki, M., Laitinen, K. and Isolauri, E., 2010. The impact of perinatal probiotic intervention on the development of overweight and obesity: follow-up study from birth to 10 years. International Journal of Obesity, 34(10), pp.1531-1537.

(13) Kim, B., Kwon, J., Kim, M., Park, H., Ji, Y., Holzapfel, W. and Hyun, C., 2018. Protective effects of Bacillus probiotics against high-fat diet-induced metabolic disorders in mice. PLOS ONE, 13(12)

(14) Moludi, J., Alizadeh, M., Behrooz, M., Maleki, V., Seyed Mohammadzad, M. and Golmohammadi, A., 2019. Interactive Effect of Probiotics Supplementation and Weight Loss Diet on Metabolic Syndrome Features in Patients With Coronary Artery Diseases: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. American Journal of Lifestyle Medicine

Κατοχύρωσε 15% έκπτωση στην πρώτη σου αγορά

Γράψε την διεύθυνση email σου για να λάβεις το κουπόνι σου για 15% έκπτωση